đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Fem tips till dig som Àr din egen chef

| | | | | LĂ€stid: 4 minuter (4355 tecken)

Ett foto av röran pÄ mitt skrivbord.

Sedan augusti 2006 har jag varit frilans. Vilket ocksÄ innebÀr att jag nÀrmar mig 10 Är som min egen chef. Det Àr upp till mig sjÀlv att se till att saker och ting blir gjorda, att rÀtt saker blir gjorda, vilket i slutÀnden leder till att det finns uppdrag att fakturera för. Det Àr ocksÄ mitt eget ansvar att sköta administration, vara it-chef, personal-chef, vaktmÀstare och alla andra befattningar som finns i ett större företag.

NÄgra erfarenheter som Àr vÀrda att dela med mig av har jag gjort under de hÀr tio Ären.

Se till att ha marginaler #

Oförutsedda saker hÀnder. Som anstÀlld finns det ofta nÄgon att vÀnda sig till nÀr skrivaren slutar fungera. NÀr man upptÀcker att batterierna till diktafonen Àr slut minuten innan intervjun ska börja finns det ett förrÄd att hÀmta nya i. NÀr tre deadlines plötsligt krockar finns det en chef som fÄr bestÀmma prioriteringsordningen.

Som egenföretagare Àr det bara att tugga i sig att en onsdagsförmiddag fÄr Àgnas Ät att först felsöka och sedan bestÀlla ny skrivare. Att se till att batterierna Àr laddade. Och att hantera deadline-krockar pÄ bÀsta sÀtt.

Ett sÀtt att lösa uppkomna situationer Àr att jobba mycket. Det skiljer inte anstÀllda frÄn egenföretagare, ibland krÀvs övertid för att hinna med. Utmaningen Àr att som egenföretagare se till att övertiden inte blir för stor, att vÀrna sin lediga tid.

MÄlet Àr dÀrför vara att ha marginaler, att ha slack i planeringen som lÀmnar utrymme för att hantera det oförutsedda.

Och det Ă€r hĂ€r hela resonemanget om “effektivitetsmetoder” som Getting Things Done blir intressant pĂ„ riktigt. Som jag skrivit tidigare: För mig handlar det i mindre utstrĂ€ckning om att vara effektiv, betydligt mer om att ha kontroll över arbetsdagarna och -veckorna. Att undvika stress. Ett konkret exempel Ă€r att i möjligaste mĂ„n planera in deadlines med Ă„tminstone nĂ„gra dagars mellanrum. Det ger mig de marginaler jag behöver – och behövs inte marginalerna har jag Ă€nnu inte trĂ€ffat en uppdragsgivare som haft synpunkter pĂ„ en för tidig leverans.

Se till att skaffa bra rutiner för uppgiftslistor, kalender och e-post, rutiner som ger dig överblick, kontroll och i förlÀngningen de marginaler som du kommer mÄ bra av och glÀdjas Ät.

Ta reda pÄ vad du Àgnar dina dagar Ät #

Som egenföretagare Àr det ocksÄ mycket vÀrdefullt att logga sin tid. Av tvÄ anledningar.

Den ena gÀller den tid som jag kommer att fakturera för. Jag vill veta hur mÄnga timmar jag lÀgger pÄ uppdrag X, Y och Z.

Den andra gÀller hur jag anvÀnder min totala arbetstid. Hur mycket av den Àgnar jag Ät arbete som drar in pengar till firman, och hur mycket Àr kringarbete. Research, idéarbete, administration? Research och idéarbete vill jag Àgna lagom mycket Ät, administration sÄ lite som möjligt.

PÄ nÀtet finns gott om digitala stÀmpelklockor. Jag rekommenderar just nu Hours.

Skaffa en fysisk signal för arbetstid och fritid #

För mig, som Àr pappa till tvÄ barn, har det varit viktigt att skilja pÄ arbetstid och fritid. Men om man dessutom jobbar hemifrÄn, vilket jag gjorde i nÀrmare Ätta Är, Àr det en utmaning. För mig blev lösningen promenader. En varje morgon, för att gÄ till jobbet, och en hem, sÄ ofta jag kunde. Oavsett vÀder, pÄ med klÀderna, ut genom ytterdörren, en svÀng i bostadsomrÄdet och sÄ hem igen.

Eftermiddagspromenaderna blev tyvÀrr inte alls lika mÄnga som de borde ha blivit och alldeles för ofta var jag kvar pÄ jobbet i tankarna nÀr resten av familjen kom hem. NÀr jag nu jobbar frÄn ett kontorshotell och fÄr promenaden hem varje dag, oavsett om jag tycker att jag hinner eller inte, inser jag hur viktig den faktiskt Àr för nedvarvningen.

Fyll pÄ med nya idéer #

Som frilansjournalist – och egenföretagare i mĂ„nga andra branscher ocksĂ„ – har jag sjĂ€lv det fulla ansvaret för att hitta nya idĂ©er. BĂ„de till enstaka artiklar men ocksĂ„ till hur företaget kan utvecklas över tid.

Fördelen Àr att internet Àr fullt av frön till bra idéer. Det gÀller bara att hitta dem. DÀrför Àr det viktigt att förstÄ skillnaden pÄ att söka och pÄ att omvÀrldsbevaka och att Àgna sig Ät det senare pÄ ett sÄ bra sÀtt som möjligt. Enligt mig Àr RSS ett av de bÀsta verktyg som gÄr att anvÀnda. GÀrna kompletterat med Instapaper, för det du inte hinner lÀsa direkt, och med ett eget referensbibliotek dÀr du sparar sÄnt du kan ha glÀdje av i framtiden.

Viss administration Àr trÄkig men nödvÀndig #

Strunta inte i att sÀkerhetskopiera din dator. Se till att ha ordning pÄ lösenorden. Fatta medvetna beslut om vilka tjÀnster du vÀljer att anvÀnda. LÄs inte in dig, utan skaffa ett eget domÀnnamn.

Det Àr saker som tar lite tid att fÄ pÄ plats, men som en vacker dag Àter upp varenda liten marginal du samlat pÄ dig om du hoppar över det nu.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]